Zašto je bitna Schema Markup?

Kako Schema Markup utiče na vaš SEO?

Danas je veoma važno da znamo šta je SEO i koliko je on bitan za vaše poslovanje.

Pretraživači kao što su Google, Ask, Bing, Yahoo i drugi stalno unapređuju algoritme (prostije rečeno, pooštravaju kriterijume) za određivanje rangiranja na pretrazi.

Nije dovoljno samo napuniti sajt slikama, tekstovima ključnim rečima jer na rangiranje utiče više faktora. Primetili smo da znatno utiče Schema Markup, ne samo da smo primetili već o tome pričaju vodeći stručnjaci i entuzijasti za SEO.

Schema Markup Photo

Zašto nam je potrebna Schema Markup i kako ona funkcioniše?

Schema Markup je vrsta koda ili mikropodataka (metadata) koji se upisuju na veb lokaciju (u HTML kodu) kako bi se omogućilo Google-u i drugim pretraživačima da razumeju njegov pun sadržaj i prikažu poboljšane rezultate ili poboljšane isečke za pretraživače.

Google prikazuje veoma relativne informacije o vašoj veb lokaciji svaki put kada se postavi upit za pretragu (upit za pretragu – pretraga na Google-u). Što je pretraživačima lakše da razumeju sadržaj na vašoj veb lokaciji, brže ćete moći da se rangirate visoko (budete na prvoj, drugoj strani pretrage) i samim tim privučete više posetioca na vašu veb lokaciju.

Privlačenjem posetioca na sajt kažemo da poboljšavamo saobraćaj na sajtu (boosting traffic) i to je takođe izuzetno bitno ali kako to nije tema ove objave, nastavićemo sa Schema Markup-om.

Schema Markup je podeljena na rečnike (dictionary), rečnik nije univerzalni već se za različite svrhe koriste se rečnici – u zavisnosti šta vam je potrebno. Rečnik sadrži određeni skup atributa za podatke. Svo to označavanje (mikro-označavanje micro-markup) nam pomaže u rangiranju pretrage na pretraživačima, a samim tim i povećava posećenost sajtu.

Na sajtu Schema.org možete pronaći dokumentaciju Schema markup.Možete proveriti da li vaša Schema ima sve što je potrebno.Validacuju naše šeme (https://validator.schema.org/#url=yugosoft.rs) možete uporediti sa vašom ukoliko imate vab stranicu.